Reserved for monks - Hua Lampong central station.



28 juli 2014
Dag 30
Cha am - Ayutthaya



De wekker gaat 5.30 af. Wel vroeg in de vakantie...we pakken alles in en ruimen het appartement op. Rond zeven uur staat de 'taxi' inderdaad klaar. Geen idee of het een echte taxi is, we denken van niet. De oudere man geeft een rustige indruk en we gaan. De eigenaar van het appartement chat ik via de Airbnb-app dat we zijn appartement verlaten hebben en de sleutel bij de security afgegeven hebben. Wat gaat dat toch allemaal makkelijk!

Halverwege vragen we de chauffeur te stoppen bij een parkeerplaats. Niels is erg misselijk en we halen wat eten en drinken. Gelukkig blijft alles binnen en staan we iets voor tien uur op het Hua Lampong central station. We hebben de keus om direct in de derde klas trein te stappen. Kost bijna niets, maar we besluiten om voor de tweede klas Express trein te gaan. Kost behoorlijk wat meer. Hiervoor krijgen we allemaal een eigen stoel toegewezen, A/C, eten aan boord en de rit duurt maar anderhalf uur. Dat laatste was voor ons natuurlijk doorslaggevend. Op he station is een Black Canyon. Daar drinken we eerst uitgebreid koffie. Ook de lekkernijen bij de koffie zijn daar heerlijk. Appeltaart, bananenmuffins en amandelkoeken. Geen haast vandaag en we genieten!




     


     




Voor de meerprijs die we hebben betaald, zou je een moderne trein verwachten. Dat is het niet. Het is een vrij oude trein waarbij de bankjes niet meer al te stabiel zijn. Je kan ze wel leuk draaien zodat we in plaats van achter elkaar zitten, tegenover elkaar kunnen zitten. Vooral de toeristen in de trein testen alles uit. Wanneer de controleur komt moet alles weer in de goede stand staan en moet iedereen op zijn eigen plek zitten. Tijdens de treinreis brengt de 'stewardess' ons eten. Bakjes met rijst, een enorm scherpe curry en een eigerecht dat we niet eens open maken :-). Alleen Richard eet er iets van.


     


Halverwege de reis regent het een half uurtje. Dat is de derde keer tijdens de weken dat we op vakantie zijn. We hadden meer buien verwacht tijdens dit regenseizoen.

Als we rond half een ons hotel PromTong Mansion binnenstappen hebben we allemaal nog energie. Dit was een gemakkelijke en geen vermoeiende reisdag. We pakken de rugzakken uit en halen daarna de fietsen op die we via het pension geregeld hebben. De fietsen huren we drie dagen. Het pension heeft ook een hotel 800 meter verderop en daar mogen we gebruik maken van het zwembad.

We stappen gelijk maar op de fiets om de buurt wat te verkennen. We steken met een pontje de rivier over (5bath) en bezoeken een tempel. Heerlijk relaxed om jezelf weer te kunnen verplaatsen met een fiets in plaats van een tuktuk of taxi. Aan het water zijn heel veel restaurantjes en we kiezen er eentje uit. Op het menu staat bijna alleen maar vis. Marloes neemt stukken gebakken vis, Richard kip cashew. Jort en Niels vinden er niet veel lekkers tussen zitten. Hun lunch bestaat uit een fles water, cashewnoten en een ijsje.


     




Ons pension heeft geen restaurant, maar om de hoek is een avondmarkt. Daar gaan we ons diner nuttigen. Veel stalletjes en nagenoeg alleen Thais eten. Gelukkig...het laatste stalletje noemt zich de Dear Steak en heeft ook french fries en nuggies. De menukaart is een voorgedrukt A4tje waarop je gelijk je bestelling aan kunt kruisen. En het is zo lekker dat J&N ook nog voor een tweede ronde gaan. Niels leest onderweg in de bus bijna altijd in zijn raadsel- en moppenboek. Het boek zit standaard in mijn tas (en voor Jort een puzzelboek). Tijdens het eten gaan we hem overhoren en natuurlijk weet hij alle antwoorden en lacht ook na tien keer net zo hard om dezelfde mop. Wij lachen mee en hebben weer veel lol aan tafel.




De avond brengen we door op de kamer. Ieder achter zijn eigen 'device' (nintendo, mp3, mobiel en laptop) en daarna we slapen allemaal vroeg in.