De folder met aanbiedingen staat manshoog op straat bij de supermarkt in Dongtao



17 juli 2015
Dag 12
Sanjiang - Huaihua




Vandaag zijn we 12,5 jaar getrouwd! Niet dat we veel tijd hebben om daar vanochtend bij stil te staan. De minibus is erg op tijd en 8.20 stappen we in.

We maken een prachtige tocht, slingerend door de bergen, langs kleine dorpjes en staan lang stil midden op een markt. Onze ramen zijn geblindeerd, dus wij kunnen in alle rust zien hoe het er aan toe gaat. De weg over de hele route is ontzettend slecht. Weer veel wegwerkzaamheden, grote kuilen in de weg en soms ook veel water op de weg. Het voelt alsof we twee uur lang in een botsauto zitten. Jort wordt misselijk en moet overgeven. De rest gelukkig niet. De zakjes uit het vliegtuig had ik nog voorin de tas zitten, voor het geval dat.

We arriveren om half elf op het grote busstation in Tongdao. We zien achter het busstation een grote supermarkt. Kijken of we daar een lunch bij elkaar kunnen sprokkelen. In Tongdao komen geen toeristen, dat was gelijk al duidelijk toen we uit de minibus stapten. We worden aangegaapt! In de supermarkt is inderdaad van alles te krijgen. Bij de kassa wil de manager nog een fotosessie met ons. De cassiere van de andere kassa legt gelijk het werk stil en er worden weer vele plaatjes geschoten. Richard wacht buiten met de tassen. Ook hij had gelijk aanspraak en een paar meiden wachten totdat onze jongens naar buiten komen. Nog een korte fotosessie! Dan gaat Richard nog even naar binnen. Jort en Niels zien zoveel mooie dingen die ze ook aan hem willen laten zien. Een oud vrouwtje zoekt meerdere keren contact met Richard en wil met hem op de foto. Daarna via het schermpje kijken hoe de foto geworden is. En maar blijven lachen!






Eenmaal terug in de stationshal regel ik de kaartjes voor de bus naar Huaihua. Ik had de naam in het Chinees al op een briefje staan. De tassen gaan net als bij het vliegveld door de scanner. Daarna komen we weer in een grote vertrekhal. Er staan direct allemaal Chinezen om ons heen om ons naar de goede bus te brengen. Het blijkt een prachtige grote touringcar te zijn met twee verdiepingen! Gelukkig zitten we bovenin.




In 2013 is er een snelweg geopend en even laten rijden we via de tolweg de snelweg op. De snelweg is kaarsrecht aangelegd en om de paar kilomter rijden we een tunnel in of rijden we op hoge pijlers. Er rijden nagenoeg geen auto's op de weg en bij de parkeerplaatsen waar we langs rijden staan geen auto's. En dat zeker 200 kilometer lang.

Dit ritje duurt ruim 2,5 uur en dan komen we aan op het busstation Zuid. Dit keer geen hotel geboekt. Na ons avontuur met het vorige busstation Noord en Zuid (Guilin), durfde ik er niet op te gokken waar we nu aan zouden komen.




Aan de overkant had Jort al een Holiday Inn gezien. Niet een van de keten, maar een hotel wat zich zo noemt. We lopen naar binnen en vragen naar de kamerprijs. Daar komt de baliemedewerkster nog wel uit. Ook mogen we de kamers even zien. Ziet er supergoed uit. We nemen twee kamers en ze houdt een heel verhaal tegen ons. We snappen er niets van. Uiteindelijk biedt de vertaal-app uitkomst. Er komt nog een soort belasting over heen en er zit een borg bij van 100yuan.

In de omgeving is niets te vinden waar we kunnen eten, dus halen we van die noodlebakjes bij de supermarkt. Beetje heet water erbij en klaar! Weten we zeker dat we er niet ziek van worden. Er zit ook een apotheek onder ons hotel, dus met de vertaal-app ga ik met Jort ook daar een bezoekje brengen. Ze snappen gelijk wat we bedoelen. Ik kan kiezen tussen oordruppels en een antibioticakuur. We gaan voor de antibiotica oordruppels. Er staat gelukkig ook in het Engels op wat het is en als ik even later google wat ik heb gekregen, zijn het inderdaad de goede oordruppels. Ze stak drie vingers op, ik dacht dan is het vast 30 Yuan. Maar nee, het was 3 Yuan, dus voor 0,45 cent is Jort waarschijnlijk geholpen. Onze eigen oordruppels hadden waarschijnlijk hun werking verloren (oud flesje), want na 1 x druppelen met de nieuwe druppels, voelde Jort de pijn wegzakken. Niet alleen voor hem, maar ook voor ons een opluchting.

We douchen allemaal uitgebreid. Zo'n fijne douche hadden we nog niet eerder gehad! En dan nog even Minecraften en de site bijwerken en dan allemaal tegelijk slapen....