Kayaken op de Li River



13 juli 2015
Dag 8
Yangshuo




Er ligt alweer een snikhete dag voor ons. We zouden vandaag met de bamboevlotten gaan varen, maar Jort wil heel graag kayaken op de Li rivier. Ook Richard lijkt het leuker om te kayaken. Alhoewel het flink boven budget gaat, zo'n uurtje kayaken, besluiten we het toch te doen. We worden opgehaald door de 'boatman' en rijden een halfuurtje. De man spreekt geen enkel woord Engels. Bij de waterkant belt hij een maatje die wel Engels kan en geeft de telefoon aan Richard. We krijgen instructies. In verband met hoog water niet te snel kayaken, dan ben je zo bij het eindpunt. Vooral rechts blijven varen i.v.m. de grote boten en niet zwemmen in het water. Er vaart een bamboebootje mee, als er wat is, dan kan er zo contact opgenomen worden.

We doen het heerlijk rustig aan en dobberen langzaam naar het volgende dorp. We hebben de GoPro mee en ik heb blijkbaar op een verkeerd knopje gedrukt, want het formaat van de foto's is wat apart geworden. De foto's die Richard gemaakt heeft, zijn natuurlijk wel gelukt:-).




Er komen best wat grote boten langs en we worden als helden gefotografeerd door de passagiers op de boot. En iedereen zwaait vrolijk. De omgeving is prachtig. Om koel te blijven stopt Jort zijn petje onder water en zet het vol water op zijn hoofd. Even later doen we het allemaal. Heerlijk fris; of het ook schoon is, geen idee.


     


Rond lunchtijd zijn we terug in het guesthouse en lunchen we. Ik neem chinese komkommersalade en stokbrood. Niels heeft geen zin in eten i.v.m. de warmte. Jort een pannenkoek en Richard home-made friet. Gelukkig neemt Niels ook een paar stukjes.

Afkoelen doen we in het zwembad. En daarna paar uurtjes 'chillen' onder de airco. Ik informeer nog naar leuke plekken op onze route (we hebben twee nachten geannuleerd en zoeken nog een overnachtingsplek). De jongens hebben Chinese monopoly gevonden en spelen daarmee.


     


Aan het eind van de middag gaan we naar de binnenstad van Yangshuo. We hebben geld nodig en willen nog wat boodschappen halen voor morgen. Het is een gezellige, drukke boel in het centrum. We hebben gelezen dat hier de Mc Donalds zit op de meest mooie plek van de wereld. Kijk, dat willen we dan natuurlijk niet missen. De chauffeur spreekt ook geen woord Engels. Om hem duidelijk te maken dat we naar de Mc Donalds willen, zingt Richard de tune van de reclame. Niels ligt echt slap van het lachen achterin de auto. Hij denkt dat Richard een onzin-melodietje zingt. Maar nee hoor, de chauffeur begrijpt het. Helemaal wanneer Richard een M de de lucht tekent. De Mc Donalds is aan het verbouwen en we kunnen er niet eten. Aan de overkant zit de KFC, dus eten we daar wat. En vooral drinken we daar wat! De 'herbal tea' vind ik lekker, het eten smaakt me niet zo.

Het is erg toeristisch (geen Westerse toeristen) en dus zijn er tientallen kraampjes en stalletjes met "troep". Jort is helemaal gek van een houten kikker die een kikkergeluid maakt, als je met een houten stokje over zijn rug wrijft. Hij bedacht zelf welke prijs hij ervoor wilde betalen en met een stalen gezicht dingt hij net zolang af, tot hij het heeft. Ook regelt hij voor 5 yuan koelkastmagneten van de Chinese muur en de Li rivier. De verkoper komt niet meer bij van het lachen.








Met een flinke tas vol boodschappen lopen we terug naar de taxi. Eenmaal terug op de kamer kijkt Jort een filmpje en gaat Niels zwemmen tot het zwembad dicht gaat. Ik begin de eerste tassen in te pakken. Morgen trekken we verder het land in. Het waren heerlijke ontspannen dagen!